The island city-state of Singapore is one of the world’s fastest-aging countries, with predictions placing nearly a fifth of its population at ages 65 and over by 2030. To cater to its aging population and cope with the challenges of land scarcity, WOHA Architects designed Kampung Admiralty, Singapore’s first integrated public development filled with a wide range of public facilities, services, and greenery. In addition to the close proximity to a variety of amenities, elderly residents will also enjoy a close connection to nature and the community.

Kampung Admiralty by WOHA Architects, Kampung Admiralty Singapore, smart assisted living for cities, urban design for elderly, urban design for baby boomers, urban design for elder care

Developed as a prototype for senior assisted living, Kampung Admiralty conforms to Singapore’s dense urban setting with a mixed-use scheme that layers three programmatic functions onto a 0.9-hectare site. The first stratum is the People’s Plaza, a fully public area on the ground plane open to the surrounding community with a central open-air courtyard located at the heart of the building. Protected from traffic noise, the People’s Plaza is designed for festivities and events and also connects to food and retail on the second story. Childcare facilities are integrated into the building to bring young and old together for intergenerational living.

Kampung Admiralty by WOHA Architects, Kampung Admiralty Singapore, smart assisted living for cities, urban design for elderly, urban design for baby boomers, urban design for elder care

Related: Visionary Homefarm combines retirement homes and vertical urban farms

A Medical Center located above the People’s Plaza offers Kampung Admiralty residents immediate access to specialists. The top-most level gives way to greenery in the intimate Community Park, where residents can exercise or care for their plots in community gardens. Housing is also placed in the upper stratum and comprises 104 studio apartments for singles and couples spread out across two 11-story blocks. In addition to access to nature, the building is faced with generous amounts of glazing to allow for optimal views, natural light, and ventilation.

+ WOHA Architects

Via WAN

Images via WOHA Architects