Rubber Soul architect, Goa India, courtyard, India architecture, wooden deck, private residence, green architecture, natural light

The house accentuates its connection to the natural surroundings and functions as a comfortable home for a family of four from Mumbai. The hilly site naturally divides the house into two levels with a three-meter high laterite wall running along the North-South length. Among other existing features are a fig tree located underneath the laterite wall and a jackfruit tree on the upper level. This prompted the architect to form a split-level courtyard that supports the idea of blurring the line between the inside and the outside.

Rubber Soul architect, Goa India, courtyard, India architecture, wooden deck, private residence, green architecture, natural light

Related: 6 Amazing Eco-Island Resorts that Combine Luxury and Sustainable Innovation

The entrance lobby leads to the courtyard enveloped in a metal louver-like cage that shelters the space and facilitates visual connections throughout. The living and dining areas are located on the lower level opening out onto the front garden and deck on the east and to the split-level courtyard on the west encouraging day light and cross ventilation.

Rubber Soul architect, Goa India, courtyard, India architecture, wooden deck, private residence, green architecture, natural light

The upper level comprises a large wooden deck with bedroom units surrounding the jackfruit tree in the courtyard. Smaller courtyard areas with planters accompany all the bathrooms. A wooden bridge connects the upper and lower floors.

+ Rubber Soul

Via Archdaily

Photos by Harshan Thomson