Lofthouse I, Marc Koehler Architects, wooden house, Amsterdam, atrium, staircase, green architecture, wooden facade

The house occupies a corner lot in a neighborhood in Amsterdam. The central design element of the house is the main staircase that forms a light-filled atrium. Each of the split floors allow the owners to have visual connections between different spaces. This fluid arrangement creates smooth transitions between rooms. The owners requested an unusual layout, with the main living spaces on the upper floor, with the sleeping quarters are housed on the lower level.

Lofthouse I, Marc Koehler Architects, wooden house, Amsterdam, atrium, staircase, green architecture, wooden facade

Related: Eco-Luxe Wooden Floating Home in Amsterdam

The main living area with a dining room and kitchen are located on the upper floor in order to provide residents with expansive views of the harbor and its rugged, industrial architecture while enjoying their communal living spaces. To help ease the transition between floor levels, each transition features a split-level type of landing, so the space seems to flow seamlessly from top to bottom.

+ Marc Koehler Architects

Photos by Filip Dujardin