The new station and city hall in the southern Swedish city of Växjö is an urban living room that gathers several functions under one striking, prismatic roof. White Arkitekter‘s winning proposal for an anonymous competition, the building combines an expressive form with accessibility, and provides a series of public spaces for citizens, visitors and employees.


Växjö station and city hall, White Arkitekter, urban spaces, Sweden, wooden structure, city hall, green architecture, public spaces, low energy consumption, energy efficiency

The 150,000-square-foot wooden structure is topped with an elegant, sloping roof that ensures lower energy consumption. The three main entrances connect these spaces to the city and lead to a central space that functions as a public living room with a tourist office, exhibition area, waiting room, cafés and shops, meeting rooms for various occasions and a modern workplace for municipal employees. While glass dominates the exterior of the building, the interior prominently features wood.

Växjö station and city hall, White Arkitekter, urban spaces, Sweden, wooden structure, city hall, green architecture, public spaces, low energy consumption, energy efficiency

Related: White Arkitekter wins bid to design Sweden’s tallest timber building

“Our goal has been to create a building at the forefront of development in sustainable construction as well as to achieve the highest Swedish environment certification,” said Klara Frosterud, Lead Architect at White Arkitekter. “People are placed at the heart of this building which will be socially, economically and ecologically sustainable over time,” she added.

+ White Arkitekter

Via World Architecture News

Images by Tegmark