Thomas Heatherwick Studio, Maggie's center, Maggies Yorkshire, UK architecture, cancer care center, medical building, green roof, green-roofed building, public garden, green architecture

City officials granted permission for the construction of the building yesterday, two months after the design was first unveiled to the public. The curved structures with green roofs combine private and communal spaces, and are surrounded by existing hospital buildings in Yorkshire. The elements of the complex are different in size and proportion and bring nature into and around the interior spaces. In order to minimize the separation between outside and inside, the architects made sure only flat sheets of glass will enclose the internal spaces.

Related: Architects and artists sling harsh criticism at Heatherwick’s Garden Bridge project

“Surrounded by the huge and complex medical machine for healing we wanted to capture the positive and therapeutic experience of plants and see if it could be possible to make a whole building out of a garden,” the design team said in a statement. The new Maggie’s center in Yorkshire will join another 18 centers built in the UK, designed by a suite of other renowned architecture firms, including Snøhetta, OMA, Wilkinson Eyre and Richard Rogers. The building is scheduled to open in 2017.

+ Thomas Heatherwick Studio

Via Dezeen