Nishizawa Architects, Thong House, Saigon, Vietnam, concrete, wood, Vietnamese architecture, natural lighting, green architecture, natural ventilation, flexible spaces

The box-like volumes create alternating indoor and semi-outdoor spaces populated with indigenous plants. Thanks to a flexible design, users can choose the optimal degree of privacy and natural lighting. Leaf patterns and handmade woodwork can be found throughout the house, referencing local and regional culture.

Nishizawa Architects, Thong House, Saigon, Vietnam, concrete, wood, Vietnamese architecture, natural lighting, green architecture, natural ventilation, flexible spaces

Related: A simple town house transformed into a playful kindergarten in Vietnam

The main entrance with a narrow, covered passageway leads to a 5-meter-high living room with a rotating door system at the rear of the property. This provides additional natural ventilation and allows residents to reach the secluded backyard. Both the living room and dining area expand up vertically. A steel staircase provides access to several floating private volumes that house a library, guest room, and kids’ room. The master bedroom is located on the fourth floor and overlooks the landscaped garden, while a workshop and a small laundry room occupy the top floor.

+ Nishizawa Architects

Photos by Hiroyuki Oki