mountain-like architecture, modus architecture, Hubert Kostner, Italy, Italian architecture, timber volume, timber architecture, cross-laminated timber, light-frame timber building system, natural light, spiral staircase, atelier, north facing light

Located on a small and sloping site, the house and atelier’s bifurcated lower level is partially buried underground and built from concrete; large glass windows pour natural light into the lower level, which consists of various workspaces, the gallery, and storage space. In contrast to the lower level’s bedrock-like, brown plaster facade, the larger, upper volumes are clad in light-colored, unfinished, industry grade wood and house the private bedrooms, baths, communal areas, and a double-height, north-facing studio space beneath the pitched roofs.

Related: Light-Filled Timber Artist’s Studio Sits Comfortably in an Organic Australian Landscape

The wooden, alpine-like volumes were constructed from light-frame and cross-laminated timber building systems. Its distinctive “V” structure was inspired from traditional construction techniques from South Tyrol and provides opportunities for views from behind glazed walls. A spiral stairwell housed within a concrete cylindrical mass punctuated by pinewood doors and a wood-framed window joins the bifurcated upper volumes.

+ MoDus Architects

Via Divisare