A brand new layout and addition transformed a post-war brick house in The Netherlands into a modern family home with a new connection to its natural surroundings. Kraal Architecten and Lab-S worked together on renovating the residence in Zeist, introducing a timber-clad extension that contrasts with the original home’s materials.


Kraal Architecten, Lab-S, green renovation, brick facade, brick, the Netherlands, green architecture, timber cladding, floor-to-ceiling windows, green extension

The building underwent an extensive transformation that created a stronger connection between the interior and exterior spaces. The addition, clad in timber, provides views of and relates to the outdoors, while maintaining a clear division between the new and existing parts of the building.

Related: Stunning Dutch Renovation is Harmoniously Eclectic

Kraal Architecten, Lab-S, green renovation, brick facade, brick, the Netherlands, green architecture, timber cladding, floor-to-ceiling windows, green extension

Each floor received spatial additions, with the kitchen, bedroom and study located one above the other at the back of the house. A new staircase connects them. The extension also features floor-to-ceiling windows which not only provide views of the garden, but filter in plenty of natural light.

+ Kraal Architecten

+ Lab-S

Via Archdaily

Photos by Ed van Rijswijk