AFGH Architects, Switzerland, holiday home, timber architecture, Swiss alps, Rigi, alps, contemporary interior, reflective light, concrete cellar, kinked floor plan, panoramic windows, snow covered mountains,

AFGH Architects constructed a concrete cellar to anchor the holiday home to the sloped site. The cellar, which contains the entrance and technical servicing, was then topped with a wooden, ship-like volume. The three-story, 2,600-square-foot building was sited on the edge of the property to maximize the distance between neighboring houses.

Related: Solar-Powered Alpine Hut Boasts Spectacular Mountain Views in Switzerland

The building’s spatial division was derived from its kinked floor shape plan, and different ceiling heights further delineate the spaces. The kitchen, for instance, was designed with a low ceiling to evoke the spatial characteristics of the low parlors in traditional mountain huts. A spacious living room with long panoramic windows spreads out over two floors and an open fireplace was located at the widest spot in the room.

+ AFGH Architects