patina, Anna Bach, Eugeni Bach, Bach architects, Anna and Eugeni Bach, Finland, Finnish construction, Finnish barn, children playhouse, playhouse, modular architecture, modules, modular playhouse, double height room, window hatches, traditional construction techniques, spruce, locally sourced spruce,

Despite its small 145-square-foot footprint, the children’s playhouse achieves a spacious interior feel thanks to one module’s double-height and the large folding window hatches that bring in generous amounts of natural light. The side opposite to the double-height room consists of two levels, with the upper loft accessible via wooden ladder. The open and abstract setup is perfect for stimulating the children’s imagination; the space can easily transform from a domestic playhouse to the grounds of a medieval castle.

Related: Hill Hut: A Playful Abode Designed for Nature Loving Children

The house was built using traditional construction techniques used in Finnish barns to improve ventilation and prevent water leakage. To give a festive and playful character to the structure, the architects painted select wooden planks with vertical white stripes and left the remaining wood untreated. Those untreated planks will develop a grayish patina that will symbolize how the children grow older over time.

+ Anna & Eugeni Bach

Via IGNANT

Images via Anna & Eugeni Bach