XS Extension, Playtime Agence d'Architecture, aluminium facade, French architects, green extension, prefab extension, prefab housing, floating house, floating architecture, aluminum pavilion, green architecture, metal facade

The architects designed a small metallic white volume raised off the ground and inserted between two existing trees. They produced a simple, balanced volume with minimalist lines that blend in with the main building. Positioned as closely as possible to one of the existing trees, a projection was used to create a balcony that can be accessed via the kitchen. The whole has been designed to be as open as possible. Identical angles and lengths were used in the upper, lower and lateral sections of the structure, freeing up a threshold between the interior and exterior, the lower section of which can be occupied.

Related: Gort Scott Architects daylit extension transforms a Victoria Park House in London

XS Extension, Playtime Agence d'Architecture, aluminium facade, French architects, green extension, prefab extension, prefab housing, floating house, floating architecture, aluminum pavilion, green architecture, metal facade

Raised using piles and cantilevers, the pavilion increases the feeling of lightness and reduces its visual impact on the site. The structure was built using mainly dry construction methods and prefabricated metal components, with the main framework supporting the column-beam structure. An entirely glazed, lower volume acts as a “hatch” separating the two buildings. White perforated aluminum sheet metal envelops the structure and creates a sort of skin that further accentuates the extension’s abstract look.

+ Playtime Agence d’Architecture

Photos by Studio Erick Saillet