Jarmund / Vigsnæs AS Architects, JVA, Writer’s Cottage 2 by JVA, Writer’s cottage, writer’s retreat, creative retreat, cottage, tiny building, tiny cabin, cabin, writer’s cabin, glazed end wall, north facing light, timber cabin, sisal carpet, long-haired sheepskin

Clad in a timber façade with high-gloss black paint, the lustrous Writer’s Cottage looks deceptively small and narrow when approached from the front. Open the door, however, and you’ll find a surprisingly spacious and daylit interior that expands into the outdoors through the north-facing facade that’s faced entirely in glass. The full-height glazed end-wall frames views of the forest and adjacent train station, and serves as the perfect location for a naturally lit writer’s workspace. The long and minimalist worktable is made of glass so as not to obstruct views.

Jarmund / Vigsnæs AS Architects, JVA, Writer’s Cottage 2 by JVA, Writer’s cottage, writer’s retreat, creative retreat, cottage, tiny building, tiny cabin, cabin, writer’s cabin, glazed end wall, north facing light, timber cabin, sisal carpet, long-haired sheepskin

The glazed openings that pour natural light into the dwelling are visually contrasted with the Writer’s Cottage dark and earthy interior materials palette that features dark brown-stained timber walls, honey-toned wood structures, a sisal carpet, and long-haired sheepskins that cover the reading chair and upstairs mattress. The mezzanine is accessible via the wooden staircase that doubles as storage.

Related: Solar-Powered Rabot Cabin Stands Up to Extreme Norwegian Weather

On the Writer’s Cottage unusual shape, the architects write: “The overall shape of the building is a result of the transition from the more horizontal north elevation to the vertical south elevation. The project rises in height towards the south, in order to reach above the neighbor’s hedge and allow direct sunlight to flow in to the interior. The plan is also made narrower towards the south, to avoid too much sunlight that could disturb the workplace, as well as providing privacy from the garden and the surrounding houses.”

+ Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (JVA)

Via ArchDaily

Images via Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (JVA)