Lori Zimmer

Top Heavy TYIN Tengestue Addition Provides Extra Living Space Without Sacrificing the Garden

by , 07/22/14
filed under: Architecture, gallery



green design, eco design, sustainable design, TYIN Architects, TYIN Tegnestue, Trondheim Norway, vertical extension, angular roof

The original two storey home was becoming too small for the family of four, who wanted to expand without sacrificing their outdoor space. TYIN responded by building out but only on the upper floor. The home’s front façade was tipped, adding a diagonal volume that angled out vertically to create the most space on the upper floor.

Related: The Red Box: A Sustainable Addition Gives an LA Home Breathtaking New Views

The addition was made to look as if it were “growing” out of the original home, which was built in the 1960s. The ground floor’s layout remains intact and includes an entryway, a bathroom, as well as a laundry room and garage. The second floor’s walls were expanded to create more space for the living room, including a built in window seat that extends the length of the façade. Alongside the second wall of the addition, TYIN added a wall-length glass curtain to flood the interior with natural lighting. The living room ceiling was moved up to double height to create an open and airy effect.

A mezzanine was added that overlooks the living room, creating a separate playing area for the children, which can also be monitored by parents resting in the living room below. The expansion transformed the home into a comfortable, large space for the family, without infringing on the green space.

+ TYIN Architects

Via Dezeen

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home