Andrew Maynard architects, Andrew Maynard, Andrew Maynard Australia, Tower House, Tower House Australia, village house, anti-monolith house, anti-mcmansion, mcmansion alternatives, expanding homes, green renovations, expanding small homes. creative home extensions

The couple wanted a space that married art and nature with a sense of community. The result is a large space that can easily be mistaken for a charming village. Called the Tower House, the original building was a simple single-story brick structure. Rather than simply extending this, Andrew Maynard added wood-shingled gables, one of which features the only two-story part of the home. The addition’s upper-level of this section of the home is dedicated to relaxing and play with a net floor and lots of light. The first story features a study.

The architect wanted to make sure that the roof looked as good as the rest of the house, since Google Earth has turned the roof into such a feature of homes. “Google Earth has made the roof the public face of our buildings, accessible to anyone at anytime,” he explained. “With this in mind we deliberately designed Tower House so that it looked beautiful from the sky and from Google Earth,” he said.

Related: Andrew Maynard’s Ilma Grove Is a Gorgeous Solar Passive Family Home

The home can be divided into two separate zones or left open. In the existing structure has two bedrooms, two living rooms and a bathroom. Instead of adding a driveway into the new layout, the yard was turned into a vegetable patch that the whole neighborhood can use.

The house is an example of living large without looking large. “Tower House is anti-monolith – it is village externally and a home internally. The house defies logic as the exterior appears to be a series of small structures, while internally the spaces and functions are large and connected. Like the Tardis, it’s small on the outside and large internally,” Maynard said.

+ Andrew Maynard

Via Dezeen

Images via Peter Bennetts