Westway Architects, green renovation, Milan, Italy, 19th century building renovation, natural lighting, internal courtyard, courtyard, residential architecture

The 19th-century building is located in a posh area between Porta Garibaldi and Porta Nuova in Milan, and consists of two garage floors, ground floor and six residential floors with 25 differently-sized apartments organized around an internal courtyard. The architects renovated the facade by introducing glass elements in the upper portion of the street front as a kind of glazed crowning emphasized by the heavy stone frame.

Related: Cara de Planta is a DIY kit that lets you build your own vertical garden

Westway Architects, green renovation, Milan, Italy, 19th century building renovation, natural lighting, internal courtyard, courtyard, residential architecture

The most interesting part of the renovation project is the treatment of the internal courtyard, which serves as a vertical communication core, meeting point and distribution area of commercial spaces. The first floor garden area with two large elliptical holes allow natural lighting to reach the commercial ground floor dominated by two trees protruding through the two openings. The apartments are accessible via walkways distributed around the courtyard.

+ Westway Architects

Via Contemportist