thailand, thailand architecture, thai architecture, architectkidd, reclaimed building materials, reclaimed wood, homes made from reclaimed wood

Located near the east coast of the Gulf of Thailand in Southeast Asia, this home is smartly laid out in two stories. The main floor holds the kitchen, dining area, and a large living room surrounded by floor-to-ceiling glass windows. The living area overlooks the outdoor pool and garden, creating a peaceful paradise in the year-round temperate climate.

Related: Striking green-roofed Aqualina residence bucks the thatched trend in Thailand

On the second floor, five bedrooms are situated in a row along the length of the building. The exterior of the top floor is decorated with vertical screens made from reclaimed wood, designed to provide both shade and natural airflow.

thailand, thailand architecture, thai architecture, architectkidd, reclaimed building materials, reclaimed wood, homes made from reclaimed wood

Architects Luke Yeung, Manassak Senachak, and Tammarat Rodpul stayed true to their firm’s desire to use raw and minimally processed materials with this small footprint home. The home is largely constructed from reclaimed wood and post-tensioned concrete slabs. By doing so, the architects created a humble abode that doesn’t engage in any arguments with its natural surroundings.

The decision to employ post-tensioning for this Swiss-owned family home is a nod to larger-scale commercial buildings in Thailand. The technique allows for large open spaces inside the home, especially on the ground level. The glass panels that comprise the exterior walls can be opened, connecting the outdoor areas with the interior spaces in a way that makes the house seem like part of the environment.

+ Architectkidd

Images via Luke Yeung