france, Jean-Luc Fugier, bakelised plywood, brise-soleil, cabin, parking attendant pavilion, timber shell, timber hut, polycarbonate alveolar panels,

Surrounded by a boring asphalt parking lot outside the city center, the wood structure stands out as a surprising monument to sustainable design. The slatted bakelised plywood shell acts as a brise-soleil that reduces heat gain by deflecting sunlight and also helps with ventilation in the summer months. At night, backlit polycarbonate alveolar panels embedded into the ceiling light the exterior space.

Related: Robin Juzon Unveils Elegant Wooden Waffle Pavilion for Montpellier’s Festival des Architectures Vives

“The apparently simple geometric form hides the kinetic game at play, influencing the way in which one perceives the building and making it difficult to understand,” writes the architect. “The contortion attempts to go along with the flux in circulation that surrounds it. It is in this simple distortion that a complex shape is generated, achieving the project’s objective: a discrete yet intriguing contemporary form found in the diversity of its perceptive approaches.” Strategically oriented to maximize views across the parking lot, the L-shaped timber hut houses a parking attendant’s office, kiosk window, and restroom. The project was completed in 2010.

+ Jean-Luc Fugier

Via ArchDaily

Images via Jean-Luc Fugier, © Philippe Piron