Bal House, Terry&Terry Architecture, green renovation, ranch house, California, timber architecture, bay window, green fireplace, glass facade, natural light

The architects kept the original structure which houses the music room, two bedrooms and a bathroom and inserted a new steel bay window seat at the front, replacing the small existing window. They extended the front entry porch and rebuilt it with hardwood decking. The fireplace chimney was reconstructed, and storage wall was incorporated into the core of the structure.

Bal House, Terry&Terry Architecture, green renovation, ranch house, California, timber architecture, bay window, green fireplace, glass facade, natural light

Related: CAAU transforms an old cotton mill into a gorgeous office space in the north of France

Bal House, Terry&Terry Architecture, green renovation, ranch house, California, timber architecture, bay window, green fireplace, glass facade, natural light

Comprising the main living space, kitchen, dining and media area, the first volume features large openings and voids that open up onto a deck at the rear garden. The second volume is located on the west side of the house and encompasses parts of the existing structure. These two wings then converge to create a glass-clad fissure that pulls the garden inside, blurring the line between interior and exterior.

+ Terry&Terry Architecture

Via v2com

Photos by Bruce Damonte