Mark Boyer

Two-Year Renovation of Mies van der Rohe's Villa Tugendhat is Complete

by , 03/22/12

Mies, Villa Tugendhat, Czech Republic, modern architecture, modernism, Ludwig Mies van der Rohe, UNESCO World Heritage Site,

The three-story, single-family home was built on a hillside in Brno in 1930 for a Jewish family, and it was seized in 1939 by the Gestapo and later used as an office and apartment building. Since 1994, the home has been operated as a museum, and finally in 2001 it was designated a UNESCO World Heritage site (the only example of modern architecture in the Czech Republic to achieve that designation).

Like many of Mies’ other homes, Villa Tugendhat features an open floor plan that has a light, airy feel with large windows that open up to the hill below. Inside, a grand flowing living area features a seating area in front of the onyx wall and a dining room that features a dramatic half-cylinder wall of Makassar ebony. The round Makassar wall disappeared from the home in 1940, and was considered lost until art historian Miroslav Ambroz discovered it at a university canteen in Brno in 2010, right around the time that renovations began. The panels were removed from the university, restored, and returned to Villa Tugendhat in 2011.

For the reconstruction, AMOS Design sought out original materials, like wood panels, plywood, and veneers, and made historically accurate replicas of other components, like locks and hinges. Furniture upholstery was renovated where possible, but some replicas had to be made individually. The home is now open to the public.

+ Villa Tugendhat

+ AMOS Design

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home