Lori Zimmer

TYIN Tegnestue's Bamboo Bathhouse Brings Cleanliness to an Orphanage in Thailand

by , 05/01/14
filed under: Architecture, gallery

green design, eco design, sustainable design, TYIn Tegnestue architects, Safe Haven Orphange Thailand, Ban Tha SOng Yang, bamboo bathhouse, sustainable bathhouse

Ban Tha Song Yang sits on the boarder of Thailand and Burma in a tropical area where good personal hygiene can prevent diseases and keep kids safe. TYIN Tegnestue designed a bathhouse that would provide cleanliness for the kids of the orphanage without disrupting the natural beauty of the mountainous region.

Related: Tiny Norwegian Prefab Bathhouse is Clad in Sustainable Kebony Wood

TYIN worked with an existing wooden framework and added two concrete structures at either end for the private toilets and a shower. Sliced tires have been turned into urinals that line the back of one concrete wall at varying heights. The wooden floor of the bathhouse was elevated to prevent water damage during the rainy season. Three large basins line the platform, which can be used for bathing or washing clothes. The building’s angled bamboo wall lets in diffuse natural lighting.

Layers of stone and gravel were installed to filter water, while the toilets drain through pipes beneath the structure. Slotted floor beams ensure excess water will drain, keeping the floors dry and disease-free. The life-changing bathhouse was built in just two weeks with the help of local workers.

+ TYIN Tegnestue Architects

Via Dezeen

Photos © Pasi Aalto / Tyin Tegnestue

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >