PV+ House, prototype building, zero energy, energy plus, green home, daylighting, rainwater collection, natural ventilation, green architecture, louvers, Paul Lukez Architecture

Among the several sustainable features is a roof that uses an inverted scissor struss that provides optimal solar orientation and allows air to flow through the house. Natural ventilation is also aided by the presence of louvers on the north side. A series of insulated panels can be closed during the winter and at night and help maintain optimal temperatures. Colder air from the basement is brought into the space via air ducts.

Related: Paul Lukez Architecture to build a small, energy plus home outside Boston

Indirect daylighting in the winter and minimized solar gain during the summer are acquired through the introduction of overhangs and openings on the southern facade, trees and different reflective materials, along with hyper insulated walls. Rainwater is collected in cisterns, while the PV panel array is 735 square feet with each panel producing 240 megawatts.

+ Paul Lukez Architecture