The new scheme connects the station with the surrounding public spaces, creating a traffic flow echoed by the terminal’s undulating form. Curving concrete volumes dominate both the inside and the outside of the terminal building, with several levels creating a complex network of slip floors and ramps, resembling the iconic Eero Saarinen’s TWA Terminal in New York, but also drawing on UN Studio’s distinctive aesthetics.

UN Studio, Arnhem station, terminal building, public transport, masterplan, concrete, green architecture
Photo by Ronald Tilleman

Related: UNStudio’s sculptural Fairyland Guorui Villa mimics Beijing’s river landscape

The masterplan incorporates office space, shops, housing units, a new station hall, a railway platform and underpass, a car tunnel, bicycle storage and a large parking garage. The new transfer hall is located at the heart of the site, with waiting areas and facilities for trains and busses, shops, restaurants, offices and a conference center.

The new station officially opens today, nine years after the start of the construction and nineteen years after UN Studio first won the competition.

+ UN Studio

+ Arup

+ Bureau B+B

Via Dezeen

Photos by Bureau B+B and Ronald Tilleman