curved glass windows, passive solar, capillary mat, lifecycle cost analysis,DGNB sustainable certificate program,Gerd Priebe Architect, German green building,

The curving walls in this building dramatically reduce the amount of internal structural support materials that are needed — for an analogy, think of when you take a piece of paper and roll it into a tube to make it stronger. The design abandons traditional office space partitions and opts for open work, meeting, and social areas that are architecturally connected. One end has more private office spaces, while the other end is more open and social. The prominent curved glass wall also provides a sight horizon through the building and to the adjacent green space. Exterior screens control light levels and heat gain.

curved glass windows, passive solar, capillary mat ,lifecycle cost analysis,DGNB sustainable certificate program,Gerd Priebe Architect, German green building,

Daylight permeates the space, and the south-facing glass wall also absorbs passive heat as well. Coupled with a tight, well-insulated wall system these passive solar design elements reduce fossil fuel consumption. A “four pipe flexible panel heating and cooling system” built into the internal walls distributes the solar heat throughout the complex. An interesting capillary mat integrated into the walls reduces local stratification of warm air while improving comfort from radiant heat loss. Office windows also open to provide fresh air and cooling breezes in spring and summer.

The Saegeling Medizintechnik office building is one of the 16 pilot projects for the DGNB sustainable certificate program. The building was designed and constructed with a minimum 50 year lifecycle cost analysis of “operational, maintenance, repair and waste management costs of the building beyond initial construction.” The report justifies the up-front costs for more expensive systems and materials.

Gerd Priebe Architect

Via Architecture News Plus

Photos © Gunter Binsack