New College House by Bohlin Cywinski Jackson, New College House at Penn, New College House LEED Silver, New College House sustainability, green roof New College House, University of Pennsylvania New College House

Located at a major campus gateway, the 198,000-square-foot New College House (NCH) facade combines the University’s iconic red brick and limestone materials with large vertical glass towers that let in natural light, frame views, and give the building a modern appearance. The seven-story NCH includes suite-style residences to house 350 students, along with living spaces for faculty, graduate students, fellows, house deans, and residential advisers. Community is at the heart of the design and as such, the building has many shared common areas, including a movie-screening room, music practice spaces, and study and lounge areas on every floor. A large dining area with a kitchen is located on the top level.

New College House by Bohlin Cywinski Jackson, New College House at Penn, New College House LEED Silver, New College House sustainability, green roof New College House, University of Pennsylvania New College House

“In this city of neighborhoods, we sought to embrace the many scales of community that define the collegiate experience unique to Penn,” says Frank Grauman, design principal from Bohlin Cywinski Jackson’s Philadelphia office. “The New College House is, therefore, both inviting and secure, open and private, embodying the comfort of home, and the power to form a campus gateway worthy of this place.”

New College House by Bohlin Cywinski Jackson, New College House at Penn, New College House LEED Silver, New College House sustainability, green roof New College House, University of Pennsylvania New College House

Related: HWKN unveils designs for University of Pennsylvania’s bold Pennovation Center

Built to meet LEED Silver standards, the NCH is topped with green eco-roofs with 95 percent water retention. The dining facility is covered with a sloping green roof that doubles as an open lawn. Stormwater will be further managed with a below-grade cistern, while a soil management system aims to reduce erosion. Low-flow and low-consumption plumbing fixtures installed throughout the building will help reduce water usage. Energy recovery units, high-efficiency lighting, and access to natural light will keep energy use to a minimum.

+ Bohlin Cywinski Jackson

+ Michael Vergason Landscape Architects

Images © Jeffrey Totaro and Greg Benson