Built on the outskirts of a village in northern Holland, the W.I.N.D house integrates modern technology with natural, eco-friendly materials to create a living space that’s energy efficient and safe, as well as convenient and easily managed. Although the goal in building W.I.N.D. was to create a net-zero building that could respond to modern lifestyle needs, the house also embodies respect for environmental health, as well as the well-being of its occupants. This is a home that can shift and grow as family needs change, with vacant ares that can be adapted to a myriad uses, and is built in a way that maximizes benefits from its natural surroundings.


The bedrooms and office spaces are placed at the back of the home, where the nearby forested area provides natural seclusion and quiet. In contrast, the living areas have large windows that offer panoramic views of the polar landscape, and provide a startling amount of natural light. Windows are made with tinted glass, which allows daylight to flood the interior, but also maintains privacy for the occupants within.

Related: Soleta ZeroEnergy One – gorgeous tiny home can be remote controlled by a smartphone


Solar panels are installed on the roof near the back of the home, and the energy harvested from them controls the house’s electrical systems. Passive solar aspects have been incorporated into the building’s construction, as sunlight provides both light and warmth, and the natural clay stucco covering the walls and ceilings works together with the clay brick walls to maintain a regular interior temperature and climate. An air/water pump is also a key feature—this pump harvests waste heat and distributes it throughout the home, providing warmth in the wintertime and cooling during the hotter months. Wooden slats on the roof and facade also serve the dual purpose of creating shadows and providing soft openings for additional windows in the bathroom and kitchen areas.

W.I.N.D. is proof that organic, intelligent design is indeed the way of the future, and that future is now.

+ UNStudio Amsterdam

Photos © Inga Powilleit (Interior) / © Fedde de Weert (Exterior)