Call it what you will, but the creators of Cyber Hub Studio in New Delhi have applied their “anti-design” style of minimal intervention and maximum up-cycling to create one very unique urban cafe. To create the Cyber Hub Studio, a 5,000-square-foot warehouse inspired by traditional communal-living chawls found throughout India, the firm filled the space with vast array of quirky odds and ends.



Chromed Design Studio, Cyber Hub Studio, low cost housing model, cyber cafes, urban design, concrete hume-pipes, concrete furniture, urban hubs, community-focused design, co-working spaces, interior design, low cost interior design, cyber hub india, cyber hub cafe design, mubai chawls

The designers focused on adapting a low-cost housing model from the beginning of the project, but the principal theme of chawls led the design scheme. Chawls are large buildings divided into separate tenements, which were used to provide very basic accommodation to mill laborers in Indian cities.

Related: Tokyo factory is transformed into an industrial-chic Blue Bottle Coffee cafe
Chromed Design Studio Cyber Social Hub

According to the architects’ description, this theme was meant to emit a message of unified coexistence to visitors of the cafe,”Chawls were first created to house as many mill workers in one building – a space that was efficient and functional. In the same way, the hub has evolved into a space that symbolizes community living – a place that stands for unity, togetherness, security, camaraderie, cultural essence and ethos – minus all of the pretences of modern day life.”

Chromed Design Studio Cyber Social Hub

The design team went the distance to incorporate colors and themes typically found in the makeshift housing units, recreating the appearance of a thriving social living situation with a festive, creative twist that makes it an intriguing hangout for socializing. On the interior, a dark narrow hallway is flanked by rooms on either side, each one with a distinct decor.

Upcycled materials and furniture are found throughout the rooms, which lead to a central courtyard that houses a bar and dance floor. Once outdoors, revelers can enjoy seating made out of large concrete pipes that have been “artistically vandalised” with graffiti.

Via Archdaily

+ Chromed Design Studio

Photography by Suryan / Dang