Médiacité, Liège, Belgium, Ron Arad, shopping center, BREEAM, daylighting, ETFE
Image ©Ron Arad Architects

London-based Israeli architect, Ron Arad, with the help of Jaspers Eyers, designed the roof of the mall along with the facade, mall interior and external piazzas. A long 350-meter, winding daylit spine connects and unites the two mall buildings together. The spine is constructed from a complex network of steel roof ribs that undulate and arch over the mall’s main pathway. Covered in lightweight ETFE pillows, the mall’s spine is naturally daylit through a translucent material. At the end of the building, the roof curves down and transforms into the facade of the building, which serves as a rain screen.

Médiacité in Liège was the first project in Belgium to be awarded with BREEAM certification, and in addition to natural daylighting, includes rainwater collection from the roof, waste management and sorting, roof mounted air treatment stations for improved air quality and strong attention to energy efficiency.

+ Ron Arad

+ Médiacité

Via ArchDaily

Lead Image ©Marc Detiffe