Alejandro Valdivieso, Valdivieso Architects, spain, madrid, Casa Aljibe, adaptive reuse, former water cistern, renovated cistern, suburban home, private residence, single family home, patio, garden

The architecture team, led by Alejandro Valdivieso, turned the former cistern into a home that fits seamlessly into its sparsely populated suburb of Alpredrete outside Madrid. The Casa Aljibe renovation features a sweeping curved facade of glass, overlooking a central patio. The upper level of the home is the new part of the build, created from cross-laminated timber made of large, multi-layered panels of spruce-pinefir (SPF) lumber. That level houses the common areas of the home: entryway, kitchen, and living/dining area.

Related: RM Passive House in Spain is a zero energy Mediterranean dream home

Alejandro Valdivieso, Valdivieso Architects, spain, madrid, Casa Aljibe, adaptive reuse, former water cistern, renovated cistern, suburban home, private residence, single family home, patio, garden

The partially-buried lower level holds bedrooms and bathrooms in the section of the building that was once used as a warehouse. This aspect of the layout was a choice decision, due to the privacy offered by the sloping land. Even so, the architects toyed with the private spaces, flanking both bedrooms and bathrooms with large pane windows that blur the line between outside and in. The rear patio is accessible from the lower level as well, which provides outdoor space with privacy from a protective concrete wall and a corrugated shade roof.

+ Valdivieso Architects

Via ArchDaily

Images via David Frutos for Valdivieso Architects