Superkül Inc, Laneway House, Toronto, Canada, vertical light shaft, skylights, courtyard, rooftop garden, rooftop terrance, green renovation, green design, sustainable design, eco-design

After adding 72 meters to the height of the building, Superkül brought in the vertical light shafts that extend across the length of the western wall. This allows light to permeate all the way down to the first floor, which in turn mitigates excess energy use. Skylights top the vertical shaft.

A courtyard clad in wood and glass was added to the second floor, which brings even more light and air into the house, while a small staircase leads to the rooftop garden and terrace. And then the original metal cladding was catalogued, removed, brake-formed and flat-lock seamed before it was reinstalled as the primary building skin. Black-stained knotty cedar rounds off the envelope to create a home that is full of character and yet immensely sustainable.

+ Superkül Inc

photos by Tom Arban, Superkül, and Lorne Bridgman