Zen House, H.A Architecture, Buddhist house, Ho Chi Minh City, Vietnam, tube houses, tube house, green architecture, natural light, atrium, skylight, concrete, timber louvers

The 839-square-feet Zen House is a “tube house” typical of Vietnamese cities. Designed to provide a private, peaceful place amidst the crowded city streets, it is organized around a central atrium located beneath a glass ceiling flanked by wooden louvers. Broken up into several volumes, the project functions as a city-within-a-house, allowing natural light to penetrate rooms on all four floors. Concrete dominates the interior and creates a monastery-like atmosphere marked by simplicity.

Related: Thong House in Vietnam redefines the traditional townhouse

Zen House, H.A Architecture, Buddhist house, Ho Chi Minh City, Vietnam, tube houses, tube house, green architecture, natural light, atrium, skylight, concrete, timber louvers

“The owners are all Buddhists looking forward to having a place of peace and tranquility, completely free from the hustle and bustle of the city,”said the architects. “This is not simply a house, it is a monastery,” they added, “a place where there is no limit in work, where you can either travel or stand in one place.”

Zen House, H.A Architecture, Buddhist house, Ho Chi Minh City, Vietnam, tube houses, tube house, green architecture, natural light, atrium, skylight, concrete, timber louvers

The main living spaces are located on the ground floor, with the kitchen at the front, and the dining area and lounge beneath the skylight. A steel-framed staircase is located at the rear, leading to the two bedrooms and a room for worship upstairs. See-through balustrades frame the staircase and the corridor, creating visual connections between different floors.

+ H.A Architecture

Via Dezeen

Photos by Quang Tran