VIF Studio cottage, VIF Studio, summer cottage design, San Francisco architects, Boston Harbor, Boston architecture, hand-cut stone facade, stone facade, rustic architecture, lighthouse design

Located on a hillside in the Boston Harbor area, VIF Studio’s Summer Cottage is a two-story home that offers 180-degree views of the harbor. The team, led by architect Lian Eoyang, razed the existing dilapidating cottage and built a rustic house that features raised ceilings, full-length windows and a façade made from hand-cut fieldstone. Built as one of the two guesthouses at an estate of Longfellow Foundations, the house draws on the New England architectural heritage and combines it with a minimalist look and functionality.

Related: Gotland Summer House Opens Up to the Swedish Countryside With a Sliding Facade

The interior spaces provide an optimal level of intimacy but, thanks to its full-length windows and high ceilings, boasts an abundance of natural light. An intimate garden tucked away behind a retaining wall is shared with the other summer cottage, while the roof angles downward to create a more domestic feel.

+ VIF Studio

Photos by Bob O’Connor Photography