Kod Arkitekter, General Architecture, green renovation, renovated cottage, timber cottage, Stockholm, double-height space, plywood, green architecture

The house, located in Kummelnäs, near Stockholm, was originally built in 1850s and was used as a summer retreat since the 1960’s. A hasty renovation in 2006 resulted in adding another story and raising the roof. Thankfully, the robust stone foundation and timber log structure have remained intact. In 2013, the owners commissioned the architects to add another 90 square meters (969 feet) to the existing volume.

Related: 18th-century English cottage renovated with breathtaking glass-enclosed kitchen extension

Kod Arkitekter, General Architecture, green renovation, renovated cottage, timber cottage, Stockholm, double-height space, plywood, green architecture

The new building is constructed using solid wood panels, while the facade is covered with boards of plywood with detailing that references the original building. Using the same gray linseed oil paint as the original cottage for the exterior, the architects managed to merge the two buildings into a cohesive whole.

Kod Arkitekter, General Architecture, green renovation, renovated cottage, timber cottage, Stockholm, double-height space, plywood, green architecture

By adding another volume, the layout of the existing building was radically altered with the new entrance hall connecting the old and the new part. The kitchen occupies the lower floor of the original cottage, while the double-height living room is situated directly on ground level with direct access to the garden.

+ Kod Arkitekter

+ General Architecture

Via Archdaily

Photos by Mikael Olsson and E:son Lindman