Villa Mörtnäs, Strömma Projekt, Stockholm Archipelago, aerated concrete, green design, sustainable design, eco-design, natural lighting, south-facing windows, Sweden, fourfoursixsix

In order to hasten construction time, fourfoursixsix opted to use aerated concrete for this design. Lightweight and affordable, this material boasts superior fire protection and acoustic and thermal insulation. The latter is particularly useful for reducing heating requirements further north than Moscow. The design team then covered the granular surface with a pastel grey render that gives the home its distinctive sense of calm amid the clunkier wooden homes in the neighborhood.

Related: SwimCity offers 3D-printed floating housing for students in Stockholm

Living spaces have been relegated to the top floors, which optimizes exposure to sunlight, while the ‘exaggerated’ floor to ceiling height in contrast with the bedrooms on the lower levels combined with large south-facing sliding glass doors further maximizes natural lighting. Carefully selected cutouts in the 3,000 square foot block home provide view of the sea to the north and a terrace on the south side butts up against a dramatic rock face. While some readers might find this design a bit too stoic, we think it nails the ‘cool’ factor.

+ fourfoursixsix

Via Dezeen