Blaanc, Vineyard House, Montijo, rammed earth, rammed earth walls, vineyard architecture, vineyard, earth walls, solar shading

The 319-square-meter house comprises three interconnected rectangle volumes clustered around an existing tree and strategically arranged to optimize passive solar conditions. Two of the units, built from concrete and white plastered brick masonry, house the private areas: one volume contains the guest bedroom, office, and master suite; the other comprises five private suites. In contrast, the third volume was constructed from rammed earth walls and contains the dining room, kitchen, and a sunken TV room. All three volumes are topped with a plain timber roof. The communal areas open up to the outdoors through a long terrace with a slatted solar shading screen.

Blaanc, Vineyard House, Montijo, rammed earth, rammed earth walls, vineyard architecture, vineyard, earth walls, solar shading

Related: Net-zero Spring Ranch boasts enviable views of California’s Central Valley

“The calm and serenity of the surroundings welcomes the one storey building, which tries to interfere as little as possible with the landscape by aligning alongside the natural elements that compose the peaceful backdrop,” the architects said to Dezeen. The rammed earth walls were created from locally sourced sandy soil and are left visible for a visual contrast with the surrounding white walls. Layers of fiberglass mesh and laminated timber frames reinforce the compacted earth.

+ Blaanc

Via Dezeen

Images via Blaanc