vo tron nghia architects, vietnam pavilion, world expo 2015, milan, feeding the planet energy for life, lotus flower, bamboo structures, lotus pond, natural ventilation, reuse of bamboo

Vo Trong Nghia‘s lotus pavilion was inspired by local flora, but it holds a universal message. “Growing from the muddy ponds it rises above the surface to bloom with remarkable beauty. The flower is proof that patience can turn difficulties into advantages,” says the architect. The lotus is also an important part of Vietnamese cuisine – every part of the plant is used, including the roots, stalk, leaves, flowers, seeds and stamens.

Related: Azerbaijan’s 2015 Expo Pavilion Keeps a Small Energy Footprint Inside a Slatted Timber Shell

A two-story exhibition space will be positioned at the center of the pavilion, surrounded on all sides by water and framed by 25 bamboo structures of different sizes. The pool around the pavilion is designed to cool the air, creating a comfortable microclimate for visitors. Stepping stones in the pool shaped like lotus leaves will guide visitors towards the entrance, while screen walls around the perimeter will fold back on hot days to bring natural ventilation into the exhibition areas. After the temporary exhibit is over, the bamboo will be dismantled and reused for another project, in keeping with the environmentally conscious theme.

+ Vo Trong Nghia Architects

Via Dezeen