bomb shelter, converted bomb shelter, wartime bunker, bunker, concrete bunker, B-ILD, Bunker pavilion by b-ILD, Cabanon de Vancances, Le Corbusier, Fort Vuren, holiday home, vacation home, the netherlands, MERANTI plywood,

Created as part of Famous’ advertising campaign, this unusual holiday home is now permanently open for rental accommodations. The concrete bunker is surrounded by rolling green hills and is located in Fort Vuren as part of the ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’ site. Due to the bunker’s tiny footprint—the usable surface for the main room only measures 9 square meters with a height of 1.8 meters—B-ILD could only fit the bare essentials. All of the furnishings are custom-made and multifunctional—furniture can fold or slide away—to allow optimal use of the small space.

Related: Luxury Survival Condo Lets the Wealthy Escape From a Nuclear Apocalypse in Style

Guests enter the bunker holiday home through a dark opening that leads to a kitchen built into a wall recess. A small doorway separates the kitchen from the main living room, which doubles as a bedroom lined with bunk beds. Meranti plywood was used to provide a bright contrast to the concrete walls and black steel materials. The architects also added an outdoor wood deck with a perimeter size that matches the outer circumference of the bunker.

+ B-ILD

Via ArchDaily

Images via B-ILD