White Pine Bungalow, Abendroth Architekten, Passive House design, Passive House, energy efficiency, energy efficient design, passive house technologies, gravel garden, timber clad architecture, timber architecture, silver fir, timber, Austria

The 3,283-square-foot south-facing home stretches east to west on a plot of land in the undulating Austrian countryside Althöflein. Large triple-glazed windows line the south facade and overlook a Mediterranean-style gravel garden that’s partially wrapped by a timber deck and bookended by two adjoining buildings. Designed by landscape architect Joachim Kräftner, the garden’s curvaceous lines visually contrast against the building’s clean geometric form and provide a transitional space between the built form and the natural landscape. A large wooden roof overhang juts out over the south facade to protect the interior from the sun.

Related: Arkitema Architects Design an Elegant New Home that Supposedly Requires Zero Maintenance

The architects wrapped the White Pine Bungalow in unplaned white fir slats with varying thicknesses to create a textured and eye-catching facade. The warm and cozy interior is lined with unpolished silver fir planks and complemented by timber furnishings and slate stone floors. Highly insulating cladding keeps the heat generated by the water heat pump and wood-burning stove indoors. The house is cooled using fresh airflow from strategically placed windows.

+ Abendroth Architekten

Via ArchDaily

Images via Abendroth Architekten