Singapore’s 48 North Canal Road is a dynamic office space designed by the renowned architecture firm, WOHA. Working within local Urban Redevelopment Authority’s guidelines to guard the heritage-protected storefront on one side, the green-loving architects tacked on a vibrant addition to the rear of the building using a contemporary mix of glass, brick and aluminum, and infused the entire program with lush pocket parks.



WOHA architects, 48 north canal road, green renovations, green space, green rooftop, garden rooftop, garden terrace, singapore architecture, green buildings, sustainable design, green gardens, green office space, office design,

Although the architects had to work within a number of spatial restrictions, they were able to strategically maneuver new open space out of the existing layout. The plan focused on vertically “lifting up” the existing office space in order to maximize flexibility and provide optimal natural light and city views. A curtain wall made of perforated aluminum panels runs the height of the building, serving as an integrated sunscreen to shade the interior atrium space.

Related: WOHA’s solar-powered SkyVille in Singapore boasts a deep-green public skypark

WOHA architects, 48 north canal road, green renovations, green space, green rooftop, garden rooftop, garden terrace, singapore architecture, green buildings, sustainable design, green gardens, green office space, office design,

The building’s design consists of an eye-catching “fractal, triangulated geometry”. Interestingly, this feature was inspired by local city code that requires splayed corners on certain buildings located on corner intersections. Using the requirement to their advantage, the architects carried this theme throughout the design, “chiseling” various disjointed geometric forms and creating little nooks and seating areas along the way.

The flat spaces created by this method were converted into green pocket parks throughout the building, including the more spacious rooftop, which was transformed into an outdoor recreational lounge. Visitors and tenants can also enjoy a cafe, break-out areas, and meeting rooms that are all organized around the building’s central green space.

+ WOHA

Via Architonic

Photography by Patrick Bingham-Hall