DRA House, Bali, luxury villa, wooden house, iRumah Panggung, sheltered terrace, swimming pool, green architecture, wooden structure, natural light, natural ventilation

The two-story villa is located on a rectangular plot and is broken up into several volumes with the main structure of the villa inside is divided into two volumes of space. The upper level is configured as a floating dark wooden box over the lower level open area. Natural building materials were used for cladding, including the heavy grey river stonewall as the carport enclosure, the timber columns and screen of the foyer. Outside, the unfinished concrete pathway is softened by the landscaped garden and the pond.

DRA House, Bali, luxury villa, wooden house, iRumah Panggung, sheltered terrace, swimming pool, green architecture, wooden structure, natural light, natural ventilation

Related: Gorgeous Eco-Friendly Villa in Bali Built Using Only Local Materials and Labor

Each of the four bedrooms is equipped with bathrooms, while the living room, dining area, and kitchen can be opened on both their south and northern sides onto the lawn and a swimming pool. A row of round concrete columns support the upper floor and make the lower space feel like a an open area. This configuration references the Rumah Panggung typology of a traditional wooden house on poles.

DRA House, Bali, luxury villa, wooden house, iRumah Panggung, sheltered terrace, swimming pool, green architecture, wooden structure, natural light, natural ventilation

A two-storey height sheltered terrace breaks the long massing of the middle of the home and acts as a sheltered bridge connecting the lower and upper floors. This particular area accentuates lightness and integration with the surrounding landscape.

+ D-Associates

Via Archdaily

Photos by Mario Wibowo