wsd architecture, writer's studio, london, east london, wooden building, tiny studio, writer's retreat, artist retreat, tiny retreat, off-set pitched roof, north-facing skylight, skylights, wood burning stove, belfast sink, plumen lightbulbs, brass splashback

Built at the end of the client’s garden, this cedar-clad writer’s retreat is a quiet sanctuary that preserves views to the yard and maximizes natural light through skylights and frameless glazing. The pitched roof was offset to accommodate the large north-facing skylight located above the client’s illustration desk. The glazed sliding door entrance is framed by vertical cedar slats and steps out into a covered verandah.

The minimalist yet resilient materials palette is carried throughout the studio’s interior, where oiled oriented strand board and painted pine tongue and groove are used for the floors, walls, and shelves. The small details of the studio add to its magical charm: a reclaimed Belfast sink with a brass splash-back and rustic garden taps is nestled within the bookshelves that hover above the ground; two Plumen designer bulbs are suspended from the ceiling; and a small alcove on the veranda is neatly stacked with a tall pile of firewood.

+ WSD Architecture

Images via WSD Architecture, © Wai Ming Ng