la plaza monumental, barcelona, bullring, bull fighting ring, recycled building, barcelona ecological center, sustainable building, eco design, green design

Built in 1914, la Plaza Monumental sits in what is considered one of the three most prestigious squares in Spain, next to Plaza de Las Ventas in Madrid and the Maestranza in Seville. Once bullfighting was legally banned in July of 2010, it was used as a venue for music and special events.

In XV’s proposed design, the Ecological Center is a place for both work and play. Laboratories and companies that are animal friendly and respect the environment such as Greenpeace, WWF, and The Body Shop would be located under the massive circular stands. The box seats near the top of the ring would house bars and restaurants that serve responsibly farmed and sourced organic food.

The center of the ring would be the sports and leisure area. Because of the sand floor, people could play beach volleyball, beach soccer, or try kiting. The design also includes a great deal of trees and plants for people to stroll by or relax under. The ring can also host local and national sporting competitions.

Using the structure’s existing elements to promote animal safety and environmental responsibility, XV Studio essentially creates the opposite atmosphere of la Plaza Monumental’s past. This historic ring would have a second chance to connect with its community in a positive way.

+ Xavier Vilalta Studio

Via archdaily