wooden construction, sustainable architecture japan, Yamazaki Kentaro Design Workshop, compact housing, low impact architecture, natural light

Born of long discussions with the client, the architect designed the bare bones of the house, leaving the family free to place objects such as clothes and accessories to define and order the spaces. Four two story boxes point towards the central communal space. The ground floor of the boxes are fitted out as kitchen, bathroom, bedroom and workspace, the upper layer is left blank to encourage the inhabitants to design around their ongoing use. These spaces could become wardrobes, hobby spaces or children’s rooms. Raw plywood creates a relaxed and minimal feel.

Related: Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors

The footprint of the house is compact at only 70-square meters, and each space meets the minimum size required for the designated function, providing a total floor area of just under 108-square meters. The windows are angled to view trees or the sky rather than neighboring houses, meaning the view from the galbarium steel exterior only provides glimpses of life inside. Natural light abounds within the roomy central space. The design allows free view into most areas, ideal if you’re working in the kitchen and want to keep an eye on the kids playing upstairs.

+Yamazaki Kentaro Design Workshop

Via Architizer

photos © naomi kurozumi architectural photographic office via Yamazaki Kentaro