The Towers at Young Harris College, Lord Aeck Sargent, college dorm, student housing, eco housing, freshman housing, young harris college

Young Harris College is a small college in northeast Georgia that made a transition from a 2-year college to a 4-year institution in about six years ago. To accommodate new students, the college had to build new housing for both upper and lower classmen. Lord Aeck Sargent has designed two other housing projects and they designed The Towers specifically for incoming freshman who just transitioned away from their family and are now living independently. The dorm was engineered to minimize feelings of isolation, loneliness or even intimidation, and to get students out and socializing with their peers. “The way the pods are designed, with easy access to shared living spaced adjacent to the bedrooms, encourages students to interact socially with others their age who are taking a lot of the same basic core courses, helping them to acclimate to college life,” said Jackson Kane, a student housing specialist at LAS. “It encourages them to want to matriculate through all four years of college by discouraging isolating behaviors from the very beginning.”

The Towers is split into three towers – A, B, C and each floor in the tower is a ‘Pod’ with 11 or 12-double occupancy floors around a common living room and two community bathrooms. The individual rooms are relatively small so they encourage students to get out of the private space into the bright and open shared space that serves as a giant living and meeting room complete with sofas, tables and large flat screen tvs. The bathrooms are more upscale than your typical dorm and feature ‘luxury’ materials like granite countertops, louvered wooden doors on the toilet stalls, and subway tile that make it feel more like a spa.

Related: Lord Aeck Sargent Repurpose an Old Barn into the Kalamazoo Nature Center Camp

Lord Aeck Sargent worked to make the dorm more energy-efficient and sustainable in order to achieve LEED certification. To reduce energy use, the building makes use of a hydronic heat pump HVAC system with energy recovery, extensive daylighting in the common areas, energy-efficient lighting and motion sensors. The project was built with local materials like Tennessee flagstone, wood, drywall, vinyl tile flooring planks and carpeting.

+ Lord Aeck Sargent

Images ©Jonathan Hillyer