green design, eco design, sustainable design, McCullough Mulvin Architects, Islamic Architecture, Z Square House, inner courtyards, green roof, glass walls

Set in the rear garden property of a large Edwardian home, the Z Square house harmonizes with the landscape with its linear design and integration of nature throughout. Inside, the house features an open plan with plenty of floor to ceiling glazed windows, which continue the open and airy feeling inside, and sometimes replace entire walls. Light hardwoods adorn the floor and shelving, which are reflected in timber accents on the exterior. Oversized sky lights further fill the space with sunlight, and give glimpse of the starry sky at night.

Related: Four Houses Project Implements Traditional Islamic Features for a Contemporary Oasis in Saudi Arabia

The interior glass walls open onto a series of inner courtyards, which are shielded from the common yard of the property. Private gardens with grasses, saplings and flower beds integrate with the living areas when the glass walls are opened, blurring the lines between outdoors and in.

The garden continues on the linear home’s roof, where a thickly planted landscape doubles as an elevated lawn. The green roof also helps to filter the rainwater common to the Irish climate, as well as acts as a natural insulator to help keep energy costs lower inside the home.

+ McCullough Mulvin Architects

Via Architizer