Zaha Hadid, Oxford, steel facade, reflective facade, stainless steel, Zaha Hadid Architects, reading room design, oak veneer, acoustic performance, green building, UK architecture, university campus

The new structure sits amidst the exisiting campus buildings, including a Victorian-era convent and library, and the Brutalist Hilda Besse building. In order to fit into the surroundings without disruppting the existing layout, the architects designed the addition as a reflective structure that slightly meanders between the existing buildings and a century-old tree, with a changing height to accommodate the existing structures.

Related: Zaha Hadid Architects Unveil Sculptural Aluminum “Crest” at the London Design Festival

The reflective tunnel-like structure connects 68 and 66 Woodstock Road and has three above-ground levels and one underground level which houses a lecture theater. The ground floor features a large multi-functional gallery space, while the first and second floor house reading rooms, offices and 2,200 square meters of book storage. The interior spaces were designed in contrast with the sleek steel exterior and the walls are clad in oak-veneer boards combined with perforated acoustic panels.

+ Zaha Hadid Architects

Via Dezeen

Photos by Luke Hayes