Zecc, Zecc Architecture, Zecc Architecten, Roel van Norel, Dutch cottage, Dutch garden house, Dutch summer house, Utrecht, tuinhuis, Dutch country cottage, modern country cottage

Two glass walls, one hidden beneath retractable shutters, look out over the greens and golds of the surrounding landscape. On one side, the asymmetrical cottage is clad in vertical wood panels covered by slate shingles. The opposite wall is equipped with movable window shutters that open up to invite the sunlight and outdoor environment in. The transparent front side, supported by steel beams, has head-on views of endless green fields.

Related: Tiny Shelter Made From Recycled Window Shutters Opens Up to the Outside World

The front section of the cottage is used as a studio-style kitchen, living, and dining area. In the rear, a sleeping nook is tucked beneath a modest loft, accessed by a wooden ladder. The spaces can be separated by sliding panels, or extended into one fluid environment.

Along the closed façade of the cottage, an oak wall contains all the built-ins a resident would need: a wood stove, a toilet, shower, sink, and cabinets. Even the support plinth of the kitchen is disguised as a drawer. That’s minimalism to the max.

+Zecc Architecten Utrecht

+Roel van Norel

Photos courtesy of Zecc Architecten Utrecht