VVKH architecten designed Villa Meijendel in Doornweg, the Netherlands to a client’s custom specifications – but they also had a big helping hand from nature. Clad in timber charred Shou Sugi Ban timber, Villa Meijendel is a site-specific home that is half-buried in a high dune and largely sculpted by the forest landscape. Solar panels, heat pumps, and the high thermal mass of the building’s concrete structure helps the home produce as much energy as it consumes.



Villa Meijendel by VVKH architecten, energy neutral house, Meijendel nature reserve house, house buried into the dune, dune landscape architecture, site specific architecture

The Villa Meijendel comprises three levels, two of which are partially built into the dune. The ground level contains a garage and technical room. The building’s unusual form was dictated by local regulations that only allowed a small and compact building volume on the relatively narrow lot located on the edge of the Meijendel nature reserve. The first level of the home includes two bedrooms, a master bedroom, wellness room, entrance, and office, while the topmost level includes a large living room and kitchen.

Villa Meijendel by VVKH architecten, energy neutral house, Meijendel nature reserve house, house buried into the dune, dune landscape architecture, site specific architecture

Related: Prefab Dutch ‘Shou Sugi Ban’ House Features a Low-Maintenance Charred Timber Facade

The home is modern and minimalist with unpolished concrete, steel, charred wood, unfinished wood, and anodized aluminum. Split levels in the house create a variety of views inside the home and out towards the landscapes through the large expanses of glazing. “Every detail, such as the door handle or stairs, is precisely thought through and designed,” write the architects. “Villa Meijendel is a fascinating artefact, a sort of wooden forest hut fully integrated in the landscape and with a strong connection between the interior spaces and immediate surroundings. Trees, light and dunes have sculpted this remarkable house.”

+ VVKH architecten

Via ArchDaily

Images via VVKH architecten