Melbourne-based firm Jost Architects has managed to breathe new life into a rundown 1980s cottage house in the beachside community of St Kilda. The renovation process focused on retaining as much of the building’s original features as possible, with the resulting design boasting several energy-efficient features that reduce the home’s environmental impact.

white cottage house with white picket fence

The original home consisted of a one-story layout with two front bedrooms and a bathroom as well as an extension that was previously added to the back of the house. During the green renovation process, the architects decided to remove the addition but retain the original living areas.

Related: A Melbourne worker’s cottage gets revamped into a solar-powered family home

home design with pitched roof and silver and white exterior

a living space that opens up to open-air patio

Once the project started, the designers had to work around the local building restraints to add an upper level. The extension had to fit just right on the original, irregular layout without causing a distraction from the street. Working within the restrictions, the team carefully added a second floor with a new master bedroom and en suite at the front of the house. This space also has a front balcony with windows that open completely. From the bedroom, a hallway leads to another east-facing deck with an operable aluminum screen that provides the homeowners with a bit of outdoor privacy as well as protection from the western summer sun.

tan sofa, black round coffee table and wooden staircase

large bed with gray and white linens

The new area on the ground floor was also transformed into a spacious, open-plan living room. The entrance is now through a lovely outdoor courtyard that leads into the modern living area. Farther past the main space is the kitchen followed by two additional bedrooms.

patio space with sofa and table

modern bathroom with soaking tub

The green renovation not only gave the residents a bigger space that is flooded with natural light, but the home is now much more energy-efficient. Adding new outdoor spaces provided the living areas with optimal natural ventilation, both upstairs and downstairs. New materials, such as double-paned windows and decorative concrete with zoned hydronic heating, help keep the home well-insulated. For energy generation, the home was outfitted with a 2.6 kW solar power system on the roof.

+ Jost Architects

Via ArchDaily

Photography by Tom Roe and Shani Hodson via Jost Architects