Australian studio Porter Architects has sensitively restored and updated a 1940s dwelling in Lake Wendouree, Australia into a modern and light-filled family home. Large windows, contemporary furnishings and finishes breathe new life into the Ballarat property, but the clients and architects were also careful to preserve the home’s original historic elements as well. As a result, recycled and reclaimed materials were used throughout the renovation.


exterior of new extension Lake Wendouree House by Porter Architects

contemporary brick pattern Lake Wendouree House by Porter Architects

Renovations can often be stressful affairs, especially when it comes to older properties like the Lake Wendouree House. Fortunately, however, clients Tom and Meeghan McInerney bought a home that had been extremely well looked after. Its previous owners were two sisters who had lived there for 60 years and kept detailed records for maintenance. Careful upkeep also meant that the original timber paneling and decorative plasterwork were kept in pristine condition.

open plan dining room Lake Wendouree House by Porter Architects

open plan living room Lake Wendouree House by Porter Architects

However, the home felt too dark for the couple, who wanted a home that not only was filled with natural light, but would also embrace the outdoors. To preserve the existing architecture as much as possible, Porter Architects created a contemporary extension that opens up to the north-facing backyard and timber patio through large windows and a folding operable glass wall. The Lake Wendouree House’s original front, which they kept intact, contains bedrooms, bathrooms and a study, while the new addition serves as the heart of the home with an open-plan kitchen, dining area, and living room. Unsurprisingly, the client’s favorite room is the light-filled kitchen that features a marble backsplash and counters.

marble counters kitchen Lake Wendouree House by Porter Architects

Related: Mid-century Dutch farmhouse gets a bold contemporary makeover

To match the existing hardwood floors found in the original structure, the architects installed recycled floorboards in the rear extension. To give the traditional brick exterior a modern refresh, the architects added timber paneling and added reclaimed 1940s bricks in a contemporary pattern. The extension’s minimalist interior features whitewashed walls, timber paneling and furniture, and contemporary furnishings and fittings.

+ Porter Architects

Images by Derek Swalwell