London-based design studio WallaceLiu has given the residents of the southwestern Chinese city Chongqing a new “livable street” to enjoy. The firm was recently tasked with converting a half-mile long, 65-foot-wide highway into a  serene linear urban park, now named Yannan Avenue Park. The green space comes complete with an open-air promenade lined with ample lounge areas, playgrounds and a series of vibrantly colored canopies that light up the area with playful pops of color.

people walking around a large park

The city of Chongqing has experienced rapid growth over the last decade, and as such, the city has been developing at a breakneck pace. Unfortunately, the city’s green space has been quietly disappearing to make way for new property developments — until now. Thanks to the WallaceLiu team, local residents now have a new linear park that has something for just about everyone.

Related: A disused railway will become a sustainable green corridor in Taiwan

children playing on a climbing wall

colorful shading canopy in a park

According to the architects, the inspiration behind the design was to reclaim some of the city’s urban space for the residents, replacing asphalt with greenery and a welcoming public space to enjoy fresh air. The firm said, “We imagined the entire highway to be transformed into a walkable and playful place, where the elements of a highway-dominated urban landscape — curbstone, road markings, traffic signage, pedestrian fences, hedge boundaries and limited pedestrian crossings — would be replaced by a characterful and vibrant open promenade.”

a park area with colorful shading canopy

people enjoying a large park

Lined with shade trees, seasonal shrubs and flowers, the serene walkway includes several “nooks” that were designed to encourage neighborhood interaction. Ample benches and seating are located throughout the park, with most configured as sociable places that foster conversation. Additionally, there are more than a few spaces for children in the linear park, including a rock-climbing wall. To add a sense of whimsy to the design, the firm installed six colorful canopies that provide respite from the searing summer heat as well as reflect colorful plays of light onto the landscape.

+ WallaceLiu

Images via WallaceLiu

man sitting on chair in park